Haiti si practicile vodou


Sunt unii dintre cei mai temuti monstri din filmele horror.Va  imaginati ca ar fi posibil sa nu fie doar fructul imaginatiei noastre ? Istorie si stinta mortilor vii. (Riccardo Meggiato, 5 ianuarie 2009)

Nu este foarte mult de zis : zombie sunt mereu la moda . Si ca sa va dau un exemplu o sa va spun despre clasifica videojocurilor pt anul trecut . Cel mai vandut joc a fost Left 4 Dead , joc in care patru eroi au de luptat cu zombie pt a-si largi familia .

Sa nu mai vorbim de cinema , unde morti ”vii” gasim cam peste tot . 🙂

Poate pt ca un zombie face parte  dintre ”fiintele” fantastice cele mai credibile ?

Haiti este patria zombie , aici nasc ei din traditia vodou (se scrie asa corect ) ca trupuri reanimate in serviciul potentilor vrajitori bokor si sunt folositi ca muncitori .


Insula mortilor vii:

Cuvantul zombie renaste din traditia haitiana in 1871 , iar prima marturisire concreta  este in 1973. in acea perioada Zora Neale Hurston,in timpul cercetarilor sale pe aceasta tema se ”impiedica” in cazul unei femei aparuta intr-un satuc din Haiti , unde o familie a recunoscut  ca fiind  Felicia Felix-Mentor,o ruda. Particularitatea ar fi ca Felicia fusese ingropata cu 30 de ani in urma , la varsta de 29 de ani .  Hurston  a investigat si a cules probe , dar doar cu ajutorul antropologului si etnobotanicului Wade Davis, multi ani mai tarziu au reusit sa gaseasca o confermare a ceea ce credeau . Davis a vorbit despre asta in cartile lui  The serpent and the rainbow (1985, din care a fost inspirat si filmul) si Passage of darkness: the etnobiology of the Haitian zombie (1988),unde povesteste ca cercetarile lui l-au ajutat sa descopere doua prafuri foarte puternice care in contact cu sangele (puse intr-o rana)reusesc sa transforme o persoana normala in zombie. Una dintre cele doua prafuri este pe baza de tetrodotossina (TTX), veninul pestelui spada; iar cealalta pe baza de agenti disociati ca cele prezente intr-o planta numita datura (un gende planta ornamentala).

Sfatul meu :

Nu practicati magii pe blogul meu ca ma supar si va fac vodou  🙂 🙂

Mitul „coup padre”, un preparat de erburi , parti de animale si persoane ramane viu in traditia vodou.Ca si ritualul facut de bokor care dupa ce dezgroapa un mort ii subministreaza o potiune halucinogena care il face sa se intoarca in viata , dar faraq cuvant , memorie si vointa , deci usor contrlat de vrajitor . 🙂


13 gânduri despre &8222;Haiti si practicile vodou&8221;

  1. Doamne, ce m-a amuzat anunţiul tău referitor la interdicţia de a se practica magia pe blogul tău… Interesantă şi postarea, documentată la mare meserie…

  2. Interesant!Ma bucur ca mai sunt inca tineri in tara asta care inca se mai gandesc la cultura lor generala. Sa stii ca urmaresc blogul tau tocmai pentru posturile de acest gen.Bravo!Felicitari!

  3. b-) ma fac ca nu am vazut sfatul :)) 😉 …..cate articole de astea cu negri de astea ai ?:)) nu am apucat inca sa le numar ..cred ca peste 5 consecutive :))

  4. deci fara magii la hime pe blog da??? hime vezi ca eu sunt specialist in practicile cu papusa cu ochii in forma de X 😀

  5. da ….vezi ca am fost la vrajitoare!de maine mananc ciorba de ochi si ung de sobolan…nu de alta ca sa funtioneze! 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s