Mitologie greceasca … inceputul …


Cum a inceput totul…In principiu era peste tot Caos din care , cu ajutorul unei forte necunoscute , au inceput sa se separe toate elementele . S-a creat astfel Gea (tera) , Eros(iubirea) , Tartarul (sau infernul) ,Erbo (intunericul) si Noaptea . Intr-un alt moment Erbo a generat Eterul (ziua) iar Gea a dat viata lui Urano(cerul) si lui Ponto (marea). Urano si Gea au fost parintii lumii supranaturale grecesti . Primii copii aveau cate 50 de capete fiecare si cate 100 de maini si au fost numiti Ecatonchiri; Ciclopi,fratii lor mai tineri erau giganti cu un singur ochi in mijlocul fruntii . Aspectul lor era asa de monstruos incat tatal , dezgustat , i-a ascuns in mijlocul pamantului .  Titanii ultimii 12 fii dintre care unii au format faimoase cupluri : Oceano si Teti, Cronos si Rea, Iperione si Tea, Giapeto, Mnemosine, Temi, Crio, Ceo si Febe.

Titanilor , mama Gea le-a cerut ajutorul in a pedepsi rautatea lui Urano care inchisese fii in adancurile pamantului . Cronos , ultimul dintre titani , cel mai indignat , a fost de acord si in somn la mutilat . Din sangele lui Urano s-au nascut Giganti , Erini si nimfele Meliadi .Din mebrele lui cazute in apa s-a nascut Afrodita  zeita a iubirii si a frumusetii . Cronos s-a casatorit cu sora lui Rea si de fiecare data cand i se nastea un copil il manca pentru a nu ii ceda tronul .Sotia a reusit sa il insele si dupa nasterea lui Zeus in loc sa ii dea copilul sa il manance i-a dat o piatra invelita in fase.

Crescut de un pastor din Creta , Zeus la varsta maturitatii a infruntat tatal si la constrans sa ii dea fratii pe care i-a inghitit  . El a eliberat din Tartaro Ciclopi si  Ecatonchiri si a reusit in 10 ani de razboi sadea jos tatal , pe Cronos si pe Titani care ii sarisera in ajutor .

12 gânduri despre &8222;Mitologie greceasca … inceputul …&8221;

  1. invit toți cititorii lui hime la acest sondaj (despre prietenie), o probă a sincerității:

    http://chrisalida.wordpress.com/2009/03/21/398/

    PS: acel Crono este însuși Cronos :), iar Caos este Chaos; in greacă, pentru sunetul ”c” se folosește de regulă litera K, iar ”ch” este sunetul ”h”. de aici Chaos a dat in fonetica noastră Haos, iar Christos – Hristos. Latinii (adică apusenii, catolicii) au păstrat tot sunetul tare, de asta pronunță Cristos. Doar că grecii, cum spuneam, pentru sunetul ”c” îl au pe K, iar pentru ”h” folosesc ”ch”… e drept, nu este pronunția limpede a ”h”-ului nostru.

  2. 😐 …n-am inteles….cronos care era neam cu nasu` lui chaos…si chaos era verisor cu unchiul fratelui care ala era cumnat cu verisorul matusii lui haos,iar haos era neam cu bunica verisorului lui cronos. 😐 …:))

  3. Stii care este interpretarea simbolica a lui Zeus invelit in scutece?Stii cu cine s-a batut Zeus timp de zece ani?Daca stii raspunsurile , poti merge mai departe.Daca nu le stii, opreste-te, pentru ca ai luat-o prin labirint aiurea si ai sa te ratacesti.Iar tu nu ai firul Ariadnei.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s