Ninfe


Ninfele (din cuvantul grec nymfe “tanara viitoare sotie”) erau creaturi superbe , tinere  care traiau in mijlocul padurii , simbol al fortei vitale a naturii si a manifestarilor acesteia . O parte din Ninfe erau imortale , altele erau mortale dar dotate de o viata foarte lunga . Erau elegante in miscari , imbracate in lunghe rochii si inventau dansuri si jocuri pt locuitorii padurilor , legau romantice povesti de dragoste cu zeii …

Erau adorate de catre greci , iar acesti faceau oferte de miere, lapte , flori si ulei ninfelor pt a obtine favoruri .

Ele erau capabile sa prezica viitorul ,sa vindece de boli , sa asiste femeile in timpul nasteriisi sa le protejeze de probleme si in acelasi timp erau perfecte muze .

Ninfele erau  clasificate dupa locul in care traiau : ninfe Oceanine sau Malie sau Nereidi traiau in mare si in ocean;  Oreadi sau Orestiadi traiau in munti si grote;  Naiadi in apele raurilor, Potamidi fluvii si Limniadi in lacuri;  Napee in vai ;  Driadi in paduri si Amadriadi fiecare intr-un copac.

Si durata vietii lor depindea tot de locul in care traiau : Nereidi  erau imortale,ca sia apele oceanelor; Naiadi erau mortale;  Amadriadi aveau o  lunga viata, ca si copacii, dar cand murea copacul care le ospita mureau si ele .

Ninfele Nereidi, fiice al zeului marii Nereo si a Doridei, erau 50 si traiau in profunzimea oceanului sau in grote de aur , se jucau cu valurile , ajutau marinarii si calatorii . Printre ele cele mai renumite au fost :Teti,mama eroului  Achille; Galatea, cea care a refuzat iubirea temutului Polifemo; Anfitrite, sotia lui  Poseidone,  Calipso, amanta lui  Ulisse .

Sunt ninfe recunoscute pt povestile lor de dragoste  care de obicei erau complicate.

Si romanii aveau cultul ninfelor , era faimoasa Egeria, apartinea speciei Naiade, si a fost sotia lui  Numa Pompilio,al doilea rege al  Romei , la moartea ei s-a transformat intr-un rau .


11 gânduri despre &8222;Ninfe&8221;

 1. NÍMFĂ, nimfe, s.f. 1. (În mitologia greacă) Fiecare dintre zeiţele apelor, ale pomilor, ale crângurilor şi ale munţilor, personificând forţele naturii. ♦ Fig. Fată tânără şi frumoasă, plină de graţie. 2. Formă de metamorfoză prin care trec unele insecte după stadiul de larvă şi înainte de a se transforma în insecte adulte; pupă. – Din fr. nymphe, lat. nympha. via http://dexonline.ro

 2. Multam Ale ! Neo sa zicem ca eu am facut un articol mai detaliat ! Am scris ” Ninfe” pt ca asa se zice in italiana , iar articolul este inspirat dintr-o opera italiana , asta pt ca ei aveau acest cult al ”ninfelor” si credeau in aceste divinitati .

 3. Ce mi-a plăcut această postare, am intrat în poveste după ce am citit-o. Fotografia este superbă… Mi-aş dori să trăiesc într-o lume în care aceste superbe creaturi să mă înconjoare… Neînsemnând că aş avea pretenţia să fiu şi zeu. Un muritor acolo, oarecare…

 4. nimfele reprezentau totul in acele timpuri,ele puteau prevesti viitorul,ele erau iubite de cei mai mari zei printre care Zeus,Apollo..Erau tinere,frumoase si mereu li se cerea ajutorul. Imi aduc aminte cand eram mai mica.. m-am apucat sa scriu toate nimfele,zeitele .. De ele sunt legate marile legende ale lumii .. sunt niste povesti extraordinare…of .. intr-o viata viitoare as vrea sa fiu nimfa sau zeita :))

 5. multam eu sunt fascinata de mitologie ;))
  ma bucur ca mi-ai adus aminte ca de mult vreoiam sa recitesc eneida iliada si odiseia… hihihi you made my day ;))

 6. chiar foarte interesant 😀

  Cand eram mai tanar chestiile astea si plus altele ma fascinau de-a dreptul….acum interesul a scazut…pacat

 7. ma intereseaza foarte molt cum se imbracau 😀 trebuie sa ne imbracam la liceu pt un festival ca nijte ninfe dak poate cineva sa ma ajunte mersi:*

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s